Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Divattörténettel kapcsolatos cikkek képes leírás - Divattörténet, korok divatja.tlap.hu
részletek »

Divattörténettel kapcsolatos cikkek - Divattörténet, korok divatja.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: divattortenet.tlap.hu » Divattörténettel kapcsolatos cikkek
Keresés
Találatok száma - 11 db
Pin Up stílus

Pin Up stílus

Szexi, nőies és nagyon csábító! Az elmúlt évszázad jellegzetes divatelemei és nőies irányzatai vegyülnek a pin up-ban, ami önálló kis szubkultúrává nőtte ki magát klasszikus stílusával. Na, de mik is a legfontosabb elemei, mire mondhatjuk azt, hogy ?ez pin up?? És honnan is ered valójában ez a megnevezés? Ugyanis nem csupán a háború és az utána következő évtized pikáns képei sorolandóak ide. Egy vállalkozó szellemű blogger utánajárt a témának, cikkében röviden felvázolja a pin up eredetét, majd végig veszi a legfontosabb stílusjegyeit, amikhez képekbe szedett példát is mutat.

Ékszer története

Ékszer története

Az ékszer divatról, és az ékszer eredetéről olvashatsz részletesen, telje értékű információkat találsz a weboldalon. Több évtizedes gyakorlattal rendelkező ötvösök, ékszerészek osztják meg tudásukat az ékszer lexikon felületén. Az ékszer olyan régi, mint maga az emberiség, régibb, mint a ruházat, mert az ember hiúsága és önmagát díszítő kedve már akkor is, ott is érvényesült, ahol a kultúra hiánya és az éghajlati viszonyok az öltözködést feleslegessé tették. Az ékszerek már kialakulásuk kezdetén is többnyire ajándék tárgynak készültek. Saját célra szinte alig készült ékszer, ezért megfigyelhető, hogy a ősközösségekben mimnél ékszeresebb volt egy ember, az azt jelentette, fontos szerepet tölt be a közösség életében.

Forgolódás a  divat körül

Forgolódás a divat körül

Milyen volt az első divatlap? Honnan ered a kombiné viselete? Mióta használunk gombolást? A női kézitáskát mióta viselik? Mióta divat a magas cipősarok? Mióta viselnek a nők kalapot? Ki találta fel a kötést és horgolást? Volt-e cipőjük a honfoglaló magyaroknak? Mióta viselnek az emberek szandált? Mikor jött divatba a borotválkozás? Mióta divatos a bajusz? Mióta viselnek a férfiak hosszú hajat? Mióta viselnek nyakkendőt a férfiak? Mióta viselnek mellényt? Mióta viselnek raglánt? Miért spencer a kurta kiskabát? Honnan ered az élére vasalt nadrág divatja? Mióta divat a bricsesznadrág és kik viselték? Hogyan alakult ki a kalap? Milyen a vaskalap? Mit tudunk a kesztyűviselet múltjáról? Mióta divat a gomblyukvirág? Ki találta fel az esernyőt? Miért kockás a skót népviselet? Honnan származik az anorák? NA ha ezekre nem tudod a választ , akkor válaszd ezt az oldalt és katt!

Viselettörténeti kalandozásaim

Viselettörténeti kalandozásaim

Feladat: Elemezze Erzsébet királyné öltözködési stílusát! Erzsébet, becenevén Sisi, született Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach bajor hercegnő. További címei: Ausztria császárnéja, Magyarország apostoli királynéja, Csehország, Lombardia és Velence, Dalmácia,Horvátország, Szlavónia, Galícia és Lodoméria, Illíria és Jeruzsálem királynéja, Ausztria főhercegnéje, Toszkána és Krakkó nagyhercegnéje, Lotaringia, Salzburg, Stájerország, Karintia és Bukovina hercegnéje, Felső- és Alsó-Szilézia hercegnéje, Erdély nagyfejedelemnéje, Morvaország őrgrófnéja, Habsburg és Tirol hercegesített grófnéja (1837-1898).

Átvilágítottak egy több száz éves ruhát Magyarországon

Átvilágítottak egy több száz éves ruhát Magyarországon

CT- és röntgenvizsgálaton esett át az a 18. századi ruha, amelyet még tavaly nyáron emeltek ki régészek a soproni Kecske templom kriptájából. A ruhában még benne voltak viselője, báró Johanelli Anna földi maradványai. Mint kiderült, a csontok egyes testrészeknél viszonylag ép állapotban vannak. A vizsgálatok adatait most antropológusok és régészek elemzik.

Egy, a 16. századból származó hercegi díszruhát restauráltak

Egy, a 16. századból származó hercegi díszruhát restauráltak

Az egyedülálló ruha hét év alatt nyerte vissza eredeti pompáját, a restaurálás a svájci Abegg Alapítvány ajándéka volt a Drezdai Történeti Múzeumnak. A sárga-fekete ruhaegyüttest - kabáttal, nadrággal, illetve arany-, ezüst- és selyemszálakkal díszített harisnyával - már a nagyközönség is megcsodálhatja a múzeum 2010. március 15-ig tartó kiállításán.

A divat és a ruhák története

A divat és a ruhák története

Amíg nem alakult ki nemzetközi divat, nem volt szükség divatlapra sem. Az európai divat Franciaországban született meg, s kezdetben nem képes újságok, hanem divatbábok terjesztették. A hölgyek Párizsból várták a tetőtől talpig felöltöztetett babákat, a 'nagy Pandorát', társasági toalettben, s a 'kis Pandorát', házi ruhában.

Ruhák értéke a XVI. században

Ruhák értéke a XVI. században

A társadalmi hierarchiában az öltözék elsősorban az adott személynek a társadalomban betöltött pozíciójáról árulkodott. A külsőséggel az azonos csoportba való tartozást is kifejezték. Az uralkodó osztály gyakran ruharendeletekkel óvta jogait, betíltva a polg egyes ruhadarabok, anyagok vagy szinek használatát. A Budai Jogkönyv rendelkezéseit ( a prostituáltak és a zsidók öltözékét is említi) leszámítva, Magyarországon az öltözködést nem szabályozta törvény vagy rendelet.) A társadalmi ranglétra csúcsán állók hordták a hollandi posztót, arannyal átszőtt bársonyt, atlasz selymet, damasztot, gyöngyöt, arany csipkét, patyolat ingvállat. Az egyes női ruhadarabok kisebb vagyont értek, ingóságjegyzékben mindig szerepelnek, de peres ügyekben is felbukkannak.

Abroncsos alsószoknyák

Abroncsos alsószoknyák

Az abroncsos alsószoknya tulajdonképpen egy alsónemű, ami a felül viselt szoknyának a kívánt formát és tartást biztosítja. Az alsószoknya két fontos alapanyagból áll, valamilyen textilből (a legkényelmesebb szerintem a pamut), és merevítőkből, amik többféle anyagból készülhetnek (régen fűzfa vesszőket, köteleket és halcsontot, manapság inkább rugalmas acél- vagy műanyagcsíkokat használnak). Az abroncsos alsószoknyák a reneszánsz vége felé, a 16. században (a cinquecento idején) jelentek meg, és még a mai napig előfordulnak (persze már csak alkalmi, főleg esküvői ruhák kellékeként). Az idő előrehaladtával mindig a divatnak megfelelően változott a merevítés által adott forma.

Hirdetés
A magyar ruha feltámadása

A magyar ruha feltámadása

A nemzeti viselet igénye eredetileg a 19. századi hazafias gondolkodás jellemzője, ám a 20. században is kísérleteztek a régi magyar ruhák forma- és motívumkincsének felélesztésével. A trianoni trauma különösen felerősítette a hazafiság viselettel történő kifejezésének igényét. A harmincas években öltözködési mozgalom indult a nagyvilág divatjának magyarosítása érdekében, melynek képviselői az addig alig ismert népviselet formáit és díszítéseit kívánták a napi divattal egyeztetni. A ruhatervezők azonban csak a női divatot tudták - időlegesen - megújítani, a férfiak ruházata ellenállt a kísérletező kedvnek.

Dédanyáink világa

Dédanyáink világa

A történelem folyamán a viselet változása, a divat beletartozik a társadalom összképébe, hiszen a társadalmi élet szerves része. Míg a XIX. századot megelőzően a változások lassan következtek be és lassan terjedtek, a XIX. században felgyorsul a divat változása. Ennek egyik magyarázata a gyáripar fejlődése volt. A különféle gyári anyagok kevésbé voltak drágák, ezért széles rétegek számára elérhetők lettek. A ruhák már nem értéktárgyak többé, mint a korábbi évszázadokban, amikor nagy becsben tartottak, őriztek egy-egy értékes anyagú, gazdagon díszített ruhadarabot.

Tuti menü